06-22755455 - 024-3554624 info@e-novatiewinkel.nl

Gasloos wonen

Wonen zonder gas

In het najaar van 2017 heeft De E-novatiewinkel een Speciale Nieuwsbrief gemaakt over het thema “Van het gas af”. We hebben daar veel reacties op gekregen. Het thema is nu actueler dan ooit, zeker na de laatste aardbeveingen in Groningen en Nederland de binnenlandse gaskraan versneld gaat  dichtdraaien. Maar wat houdt het in om geen gas meer in je huis te hebben?

Hoe wonen we nu?
De meeste huishoudens gebruiken gas voor het verwarmen van hun huis, het warme tapwater en voor het koken. De CV-combiketel verwarmt water dat met een hoge temperatuur door de radiatoren stroomt. De radiatoren hangen onder ramen, die tegenwoordig meestal van dubbel glas zijn. In het stookseizoen zorgt de warme radiator dat het glas geen koudestraling en kouval veroorzaken. Als je de thermosstaat maar hoog genoeg zet, wordt het huis comfortabel warm. Zodra de warme kraan in de keuken of badkamer wordt opengedraaid, slaat de CV-ketel aan, en voila, heet water wordt eenvoudig aangevoerd. 

Alternatieven voor gas
Er zijn (op wat exotische varianten na) 4 alternatieven voor de CV combiketel

  • Stadswarmte: in veel nieuwbouwwijken wordt geen gas meer aangesloten. De afvalcentrale, biomassacentrale of industrie produceert warmte, en via een buizencircuit wordt heet water naar huizen in de omgeving wordt getransporteerd. 
  • Een warmtepomp: Een warmtepomp is een compressiepomp, die warmte onttrekt aan een bron. Dat kan water, lucht of de bodem zijn. De warmtepomp voegt de warmte toe aan water, waarmee de verwarming en een boilervat wordt verwarmd. 
  • Verbranding van biomassa in een ketel of – kachel: het meest bekend tegenwoordig is de pelletketel. Net als de CV-combiketel wordt water voor verwarming en warm tapwater direct geleverd door de pelletketel. Zodra er vraag is, worden pellets (geperste houtkorrels) toegevoerd aan de ketel. Houtkachels of pelletkachels zorgen niet alleen voor een comfortabel warmtebron in de woonkamer, met een warmtewisselaar in de rookafvoer, wordt warmte onttrokken aan het vuur en naar een boiler gebracht, zodat de kachel ook de radiatoren in de overige ruimten, en het warm tapwater kan verzorgen.
  • Elektrisch verwarmen: met elektrische radiatoren of infraroodpanelen wordt de woning (lokaal) verwarmd. Een elektrische boiler zorgt voor warm tapwater.

De Nederlandse gasfornuizen zijn niet geschikt voor buitenlands gas. Maar dat is nog het makkelijkst op te lossen, door de kookplaat te vervangen door een elektische kookplaat. Het meest energiezuinig is de inductiekookplaat, met als bijkomend voordeel, dat de temperatuur in de pannen direct wordt aangepast, als je de inductieplaat hoger of lager zet. Net zoals bij het gasfornuis.

Voor- en nadelen van alternatieven

Stadsverwarming
Alleen als er een stadswarmtenet wordt aangelegd kunnen woningen van stadswarmte gebruik maken. Onder hoge druk wordt heet water naar woningen getransporteerd. De woningen hebben enkel een meter waarmee de hoeveelheid warm water dat wordt afgenomen, wordt gemeten.
De laatste jaren worden wel vraagtekens gezet bij de duurzaamheid van stadswarmte. Veel centrales worden bijgestookt met geïmporteerd hout of met gas (!?). Restwarmte van afvalcentrales of industrie zijn daarom veel duurzamer. Ander nadeel is de prijs. Doordat het vastrecht van stadsverwarming relatief hoog is t.o.v. het gebruik, is de prikkel om energiezuinig te leven laag. Tot voor kort werden ook lagere isolatie-eisen gesteld aan stadsverwarming.

Een warmtepomp:
Een warmtepomp verbruikt elektriciteit om warmte uit bodem, lucht of water te onttrekken.  Daarmee haalt de warmtepomp een rendement tot wel 600%, ofwel met 1 kWh elektriciteit voegt de warmtepomp 6 kWh warmte toe. Echter, hoe hoger de temperatuur die de warmtepomp moet opwaarderen, hoe lager het rendement. Dat rendement kan zelfs negatief zijn. Daarom  werkt een warmtepomp alleen rendabel als er met lage temperaturen verwarmd wordt. Maar met lage temperaturen wordt koudestraling en kouval vanaf de ramen niet voorkomen. Als een huis niet voldoende is geïsoleerd kan de woning niet rendabel worden verwarmd.

Verbranding van biomassa in een ketel of – kachel:
Met verbranding van biomassa kunnen eenvoudig hoge watertemperaturen gemaakt worden. Extra isolatieaanpassingen zijn meestal niet nodig. Veel pellet- en houtkachels hebben al een redelijk hoog rendement (maar lang niet zo hoog als de CV-ketel), en zijn geschikt of geschikt te maken als CV-systeem. Biomassa (pellets, hout of (snoei)houtafval moet worden aangevoerd en opgeslagen. Voor pellets geldt dat de afkomst niet altijd traceerbaar is. Daarbij komt dat de prijs van biomassa in de toekomst onvoorspelbaar is, zeker als de vraag sterk gaat stijgen. 

Elektrisch verwarmen: om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren als met de huidige CV-ketel, is elektrisch verwarmen heel erg duur. Radiatoren moeten worden vervangen en elektrische heet-waterboilers of doorstroomtoestellen moeten worden geplaatst. Veel leveranciers van m.n. infrarood claimen dat er minder hoeft te worden verwarmd omdat infraroodpanelen (of matjes) directe aangename stralingswarmte afgeven. Klopt, en daarmee hou je de energierekening enigszins in de hand. Nadeel is wel dat de constructie van het huis erg koud wordt, met alle gevolgen voor vocht en schimmel van dien. Daarom, behalve als je huis zeer goed geïsoleerd is: NIET DOEN. Wel kun je b.v. op een werkkamer met infraroodverwarming bijverwaren.